קרן הזיכרון ע"ש מקס שלזינגר

קרן הזיכרון ע"ש מקס שלזינגר הוקמה בשנת 1972 על ידי העזבון של פרופסור מקס שלזינגר (1877–1944), סגן רקטור האוניברסיטה העברית ואשתו, ד"ר מרים שחר שלזינגר (1880–1972) על מנת לפרסם כתבי עת בערבית ומחקרים בנושאי איסלאם, שפה וספרות ערבית והיסטוריה של המזרח התיכון. הקרן מוציאה לאור כתב עת בשם: Jerusalem Studies in Arabic and Islam (JSAI) וכן פרסומים נוספים כגון מהדורות ראשונות של כתבי יד בערבית קלאסית, מחקרים בהיסטוריה ותרבות מוסלמית ואסופת מחקרים בנושא ערבית ואיסלאם.

JSAI הוא כתב עת אקדמי שעוסק בחקר האסלאם הקלאסי, הגות דתית מוסלמית, השפה והספרות הערבית, מקורות המוסדות המוסלמים, והיחסים בין האסלאם לתרבויות אחרות. כתב העת יוצא לאור פעמיים בשנה (החל ב-2019). העורך המייסד של כתב עת היה פרופ'  מאיר קיסטר (1914–2010). מאז 1993, העורך הוא פרופ' יוחנן פרידמן. המערכת מורכבת מחברי סגל אקדמי של האוניברסיטה העברית: שאול שקד (יו"ר), ראובן עמיתי, אלברט ארזי, מאיר בר-אשר, יוחנן פרידמן, שמעון הופקינס, איתן קולברג, אלה לנדאו-טסרון, אריה לוין, רחל מילשטיין, יוליה רובנוביץ', יוסף ויצטום. כתב העת הראשון הופיע בשנת 1979.

אחת לשלוש שנים, הקרן מקיימת כנס בינלאומי בשם (From Jahiliyya to Islam (FJTI. הכנסים מוקדשים לדיון בהיבטים השונים של תקופת המעבר מהמזרח הקדום עד האסלאם המוקדם, וכן להופעתם של המוסדות הפוליטיים, החברתיים והתרבותיים של האסלאם במאות המעצבות של ההיסטוריה המוסלמית. הכנסים מתקיימים בשיתוף מוסדות אקדמיים דוגמת המכון הישראלי ללימודים מתקדמים והאקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בהשתתפות חוקרים מובילים בחקר האסלאם מישראל וממדינות אחרות. חלק מהמאמרים שהוצגו בכנסים התפרסמו בכתב העת של הקרן. סדרת כנסים זאת נחנכה ע"י פרופסור קיסטר.

מלבד כתב העת של הקרן, הקרן הוציאה לאור מספר פרסומים בסדרות שונות:

אסופת מחקרים לימודים בנושא ערבית ואיסלאם

ספרי יובל וזכרונות לכבוד חוקרים מובילים

מהדורות ראשונות של כתבי יד בערבית קלאסית

מחקרים בהיסטוריה ותרבות מוסלמית

ניתן לרכוש את כתב העת ואת הפרסומים דרך אתר הקרן.